Przepisy kulinarne na dania z ryb i owoców morza

Data publikacji: Wróć do listy przepisów
Przepis dodany przez:  Dodaj swój przepis


Ryba po grecku


Składniki:

  • 1 kilogram filetów z morszczuka lub mintaja (ostatecznie może być filet z każdej ryby - najlepiej morskiej)
  • 4 marchewki (większe)
  • 1 pietruszka (większa)
  • 1 mały seler
  • 4 cebule
  • 1 mały (z tych najmniejszych) słoiczek koncentratu pomidorowego
  • vegeta
  • mąka (do panierki)
  • jajko (do panierki)
  • ziele angielskie około 6 sztuk
  • pieprz czarny, cały, nie zmielony około 10 sztuk
  • 1 duży listek laurowy
  • bulionetka lub kostka rosołowa drobiowa
  • olej do smażenia oraz do duszenia warzyw
  • woda

Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy, posypujemy vegetą i pieprzem (nie używamy soli tylko vegety). Odstawiamy na 30 minut. Porcjujemy na takie części, jakie chcemy podać na półmisku z warzywami.

Następnie panierujemy i smażymy rybę na oleju, obtaczając ją w mące, w jajku i ponownie w mące. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i pozostawiamy do wystygnięcia.

Cebulę kroimy w krążki lub w pióra i podsmażamy na złoty kolor na oleju - może być ten po smażeniu ryb - przejdzie dodatkowo rybnym smakiem.

Warzywa trzemy na tarce (grube oczka), wrzucamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki oleju i po zagotowaniu, zaczynamy dusić. W połowie duszenia dodajemy kostkę rosołową drobiową lub bulionetkę (lepsza) oraz doprawiamy według uznania vegetą.

Dusimy tak długo aby warzywa były nie przegotowane. Około 20 minut powinno wystarczyć. Gdy zobaczymy, że jest za dużo wody - możemy odkryć garnek aby odparowała.

Następnie dodajemy do warzyw podsmażoną cebulkę, ziele angielskie, pieprz, 1 listek laurowy (możemy go pokruszyć), wszystko dusimy jeszcze około 10 minut, tak aby warzywa nie były ani za miękkie, ani za twarde (według uznania).

Ryba po greckuUWAGA: dopiero pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy z nim warzywa kolejne kilka minut.

Na sam koniec doprawiamy ostatecznie danie do smaku vegetą i pieprzem (nie używamy soli).

Smacznego !




Zawsze ciekawiło mnie dlaczego to danie nazywa się "ryba po grecku"?

Byłem trzy razy w Grecji i za każdym razem pytałem się czy podadzą to danie w hotelu lub w restauracji... Niestety, nigdy nikt nie słyszał w Grecji o takiej potrawie...
Dziwi mnie to tym bardziej, że danie jest na prawde niezłe, a w opisanym powyżej wydaniu, wręcz wspaniałe. Dlaczego więc próbujemy oddać taki piekny kulinarny wynalazek Grekom, zamiast szczycić się nim jako tradycyjnym polskim daniem - bo chyba nie ma przecież w Polsce nikogo, kto by nie próbował, a przynajmniej nie słyszał, o polskiej "rybie po grecku".

Może z tym daniem jest tak, jak ze "schabem po żydowsku", "śledziem po hawajsku" czy "shoarmą wieprzową"... wynalazek polski - podkoloryzowany egzotyczną nazwą... ;-)

Komentarz dodany przez - rybowanie.pl

Wróć do listy przepisów
Dodaj swój przepis



Średnia ocen: (5.00 / 5.00)

Oceń i skomentuj ten przepis

Punkty
0 1 2 3 4 5
Twoje imię lub nick
Twój komentarz

Ocenił: Anonim2011-01-10 08:15:09 | ocena = 5

Ocenił: rybowanie.pl2011-01-09 03:45:15 | ocena = 5


PYCHOTA !!!