Przepisy kulinarne na dania z ryb i owoców morza
Przepis dodany przez:  rybowanie.plDodaj swój przepis
Dorada królewska - ryba z grilla pieczona w mikrofalówce
Składniki:
- ryba Dorada – sztuk dowolna ilość, zgodnie z upodobaniami, ilością chętnych i apetytem
- oliwa z oliwek
- przyprawa do gyrosa - Kamis, lub inna o podobnym "śródziemnomorskim" smaku
- sól
- mikrofalówka - z funkcją „crisp”, grill, lub inną podobną do pieczenia
Przygotowanie: Każdy pewnie widział gdzieś w markecie lub sklepie rybnym sprzedawane w całości dorady i zastanawiał się co z nimi można zrobić. Poniżej przedstawię Wam mój prosty i szybki przepis na pyszną doradę z grilla, pieczoną w mikrofalówce (w piekarniku lub na ruszcie też się da – ale dłużej trwa). Jak większość ryb morskich dorada ma niewiele ości więc spokojnie nadaje się na obiadek dla całej rodziny. Złowione (ja w tym roku w trakcie urlopu na Teneryfie złowiłem co najmniej kilkanaście) lub zakupione dorady czyścimy z łusek i patroszymy. Dla lepszego efekty wizualnego zazwyczaj zostawiam łeb – jako że ta ryba żywi się głównie skorupiakami ma całkiem przyzwoite zęby, które po upieczeniu pięknie prezentuje. Można oczywiście pozbyć się głowy i przygotować piękne tuszki. Sprawione ryby lub tuszki możemy naciąć na bokach po czym delikatnie solimy i odstawiamy na chwilkę żeby przeszły solą. Następnie doradę delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i szczodrze obsypujemy z zewnątrz i wewnątrz brzucha przyprawą do gyrosa firmy Kamis (ta mi po prostu najlepiej smakuje). Tak przygotowane dorady układamy na tacce do pieczenia i wkładamy do mikrofalówki. Tutaj muszę przypomnieć, że mikrofalówka musi mieć funkcję pieczenia/opiekania ewentualnie grilla – akurat w moim Whirlpool’u jest to funkcja „Crisp”. Następnie nastawiamy funkcję opiekania zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu - w moim przypadku na 8 minut. Pod koniec pieczenia (po jakichś 6 minutach) należy obrócić rybę żeby zarumieniła się równo, a skórka była chrupiąca z obu stron. Tak jak wspomniałem na początku rybę możemy również w ten sam sposób upiec w piekarniku ale to na pewno potrwa dłużej – do rozgrzanego do 180’C piecyka rybę trzeba włożyć w odpowiednim naczyniu i piec przynajmniej przez 25-30 minut. W ten sposób, korzystając z mikrofalówki, w kilkanaście minut wychodzi nam pyszna pieczona dorada, pachnąca jakby ją zdjąć wprost ze śródziemnomorskiego grilla. Tak przygotowana dorada najlepiej smakuje mi latem, w połączeniu z sałatką grecką i zimną Coca-Colą. Możemy oczywiście podać ją z pieczonymi ziemniaczkami i jakąś surówką, lub nawet po prostu - z pieczywem. Achhhh... ślinka cieknie... SMACZNEGO !!!
Dodaj swój przepis
Oceń i skomentuj ten przepis
Ocenił: Anonim2015-04-27 22:22:03 | ocena = 5
Ocenił: west2013-06-02 11:26:32 | ocena = 5
Pyszna ryba ,tyle że obiadek dość drogo wyszedł ,ale co tam spróbować zawsze warto :)
Ocenił: wera2013-05-14 16:31:20 | ocena = 3
pyszna ryba byle
jaka i tak pyszna
Ocenił: Anonim2013-05-01 20:43:15 | ocena = 5
Ocenił: Anna2013-02-04 15:10:55 | ocena = 5
Nie wierzyłam że tak łatwo i szybko można przyrządzić i upiec rybę a już dorada to była kompletna zaskoczka... Ale zrobiłam wczoraj na niedzielny obiadek i wyszło po prostu bosko!!! Dzięki za pomysł. A.
Ocenił: Anonim2011-09-27 15:58:44 | ocena = 4
Ocenił: Anonim2010-12-08 13:27:50 | ocena = 5
Fsjne!!!