Przepisy kulinarne na dania z ryb i owoców morza

Data publikacji: Wróć do listy przepisów
Przepis dodany przez:  Dodaj swój przepis


Dorada królewska - ryba z grilla pieczona w mikrofalówce


Składniki:

  • ryba Doradasztuk dowolna ilość, zgodnie z upodobaniami, ilością chętnych i apetytem
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do gyrosa - Kamis, lub inna o podobnym "śródziemnomorskim" smaku
  • sól
  • mikrofalówka - z funkcją „crisp”, grill, lub inną podobną do pieczenia

Przygotowanie:

Każdy pewnie widział gdzieś w markecie lub sklepie rybnym sprzedawane w całości dorady i zastanawiał się co z nimi można zrobić. Poniżej przedstawię Wam mój prosty i szybki przepis na pyszną doradę z grilla, pieczoną w mikrofalówce (w piekarniku lub na ruszcie też się da – ale dłużej trwa). Jak większość ryb morskich dorada ma niewiele ości więc spokojnie nadaje się na obiadek dla całej rodziny.

Złowione (ja w tym roku w trakcie urlopu na Teneryfie złowiłem co najmniej kilkanaście) lub zakupione dorady czyścimy z łusek i patroszymy. Dla lepszego efekty wizualnego zazwyczaj zostawiam łeb – jako że ta ryba żywi się głównie skorupiakami ma całkiem przyzwoite zęby, które po upieczeniu pięknie prezentuje. Można oczywiście pozbyć się głowy i przygotować piękne tuszki.

Sprawione ryby lub tuszki możemy naciąć na bokach po czym delikatnie solimy i odstawiamy na chwilkę żeby przeszły solą. Następnie doradę delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i szczodrze obsypujemy z zewnątrz i wewnątrz brzucha przyprawą do gyrosa firmy Kamis (ta mi po prostu najlepiej smakuje).

Tak przygotowane dorady układamy na tacce do pieczenia i wkładamy do mikrofalówki. Tutaj muszę przypomnieć, że mikrofalówka musi mieć funkcję pieczenia/opiekania ewentualnie grilla – akurat w moim Whirlpool’u jest to funkcja „Crisp”.

Następnie nastawiamy funkcję opiekania zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu - w moim przypadku na 8 minut. Pod koniec pieczenia (po jakichś 6 minutach) należy obrócić rybę żeby zarumieniła się równo, a skórka była chrupiąca z obu stron.

Tak jak wspomniałem na początku rybę możemy również w ten sam sposób upiec w piekarniku ale to na pewno potrwa dłużej – do rozgrzanego do 180’C piecyka rybę trzeba włożyć w odpowiednim naczyniu i piec przynajmniej przez 25-30 minut.

Dorada królewska - ryba z grilla pieczona w mikrofalówceW ten sposób, korzystając z mikrofalówki, w kilkanaście minut wychodzi nam pyszna pieczona dorada, pachnąca jakby ją zdjąć wprost ze śródziemnomorskiego grilla.

Tak przygotowana dorada najlepiej smakuje mi latem, w połączeniu z sałatką grecką i zimną Coca-Colą. Możemy oczywiście podać ją z pieczonymi ziemniaczkami i jakąś surówką, lub nawet po prostu - z pieczywem.


Achhhh... ślinka cieknie...

SMACZNEGO !!!

Wróć do listy przepisów
Dodaj swój przepis



Średnia ocen: (4.57 / 5.00)

Oceń i skomentuj ten przepis

Punkty
0 1 2 3 4 5
Twoje imię lub nick
Twój komentarz

Ocenił: Anonim2015-04-27 22:22:03 | ocena = 5

Ocenił: west2013-06-02 11:26:32 | ocena = 5


Pyszna ryba ,tyle że obiadek dość drogo wyszedł ,ale co tam spróbować zawsze warto :)

Ocenił: wera2013-05-14 16:31:20 | ocena = 3


pyszna ryba byle

jaka i tak pyszna

Ocenił: Anonim2013-05-01 20:43:15 | ocena = 5

Ocenił: Anna2013-02-04 15:10:55 | ocena = 5


Nie wierzyłam że tak łatwo i szybko można przyrządzić i upiec rybę a już dorada to była kompletna zaskoczka... Ale zrobiłam wczoraj na niedzielny obiadek i wyszło po prostu bosko!!! Dzięki za pomysł. A.

Ocenił: Anonim2011-09-27 15:58:44 | ocena = 4

Ocenił: Anonim2010-12-08 13:27:50 | ocena = 5


Fsjne!!!