Przepisy kulinarne na dania z ryb i owoców morza

Data publikacji: Wróć do listy przepisów
Przepis dodany przez:  Dodaj swój przepis


Okoń smażony na maśle, że paluszki wylizane razem z talerzykiem i pateleczką


Składniki:

  • opisane w treści przepisu

Przygotowanie:

Moi drodzy, w świecie jest wiele wspaniałych frutti di mare, którymi się zachwycamy. Kawior, krewetki, ośmiornice, homary, ostrygi czy glony. Zwłaszcza te ostatnie po degustacji doprowadziły mnie do wstrząsu pewnej części ciała. No cóż - nie mam światowego przewodu pokarmowego.

W moim krótkim opisie kulinarnym chciałem zwrócić uwagę na naszego rodzimego okonia. Rybkę tą z całą pewnością możemy zaliczyć do polskiego frutti di mare ponieważ zamieszkuje ona nie tylko wody śródlądowe ale również można ją spotkać w naszym kochanym Bałtyku.

Okoń nie jest rybą trudna do złowienia. Często można go kupić w marketach. Wszyscy również wiedzą, że jest to rybka nie łatwa w oprawieniu. A najgorsza trudność to usunięcie łuski. Jednak mam na to bardzo prosty sposób. Zdradziła mi go jedna z mazurskich gospodyń.

Przed oskrobaniem okonka należy zanurzyć w gotującej się wodzie. Długość parzenie zależy oczywiście od wielkości ryby. Ja przeważnie chwytam ją za tylnią płetwę i przetrzymuję we wrzątku od 3 do 5 sekund. Następnie zabieram się do skrobania. Łuska schodzi jak z uklejki. Bardzo ważne jest aby nie przetrzymać rybki w gorącej wodzie bo razem z łuską zdejmiemy i skórę i mięsko a wtedy zostanie nam do smażenia sam kręgosłup.

Po oprawieniu naszego przysmaku należy go dokładnie umyć a następnie osolić do smaku. Okonek wypoczywa w soli około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować szklankę mąki, masło, olej i oczywiście naczynie do smażenia.

Na patelnię wrzucamy pół paczki masła, dodajemy dwie łyżki stołowe oleju, następnie obtaczamy w mące okonka i smażymy go na bardzo małym ogniu - po 7 minut z każdej strony.

Okonek smażony na masełkuW dalszej kolejności wyjmujemy rybkę na talerzyk (możemy oblać wysmażonym masełkiem) i podajemy z pieczywkiem do degustacji.

Zapach i smak okonia na masełku powalił na kolana już wielu smakoszy frutti di mare. Wielu z nich wylizało paluszki i talerzyki, a kilku nawet nie mogło się oprzeć „wymyciu” patelni.

Życzę smacznego !!!

P.S. Nie zapomnijcie o piwku – rybka lubi pływać...

Uzależniony od rybowania,
Maciek F.

Wróć do listy przepisów
Dodaj swój przepis



Średnia ocen: (4.70 / 5.00)

Oceń i skomentuj ten przepis

Punkty
0 1 2 3 4 5
Twoje imię lub nick
Twój komentarz

Ocenił: Anonim2019-09-24 15:50:00 | ocena = 5

Ocenił: michal2018-05-12 21:44:47 | ocena = 5


wyszly bardzo dobre!

Ocenił: Anonim2016-03-13 11:11:02 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2016-01-24 16:43:34 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2014-11-21 15:00:16 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2014-10-10 16:02:44 | ocena = 4

Ocenił: Anonim2014-08-31 17:58:21 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2014-07-18 19:23:52 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2014-06-08 14:52:14 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2014-05-22 11:25:51 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2014-05-22 11:25:35 | ocena = 4

Ocenił: Anonim2014-05-06 17:07:11 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2014-04-29 18:29:22 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2013-11-21 13:54:17 | ocena = 5

Ocenił: Anonim2013-10-05 14:09:53 | ocena = 5


Bardzo dobre

Ocenił: Anonim2012-08-16 23:58:52 | ocena = 1

Ocenił: Anonim2010-12-08 13:29:11 | ocena = 5


;-)

Ocenił: Anonim2010-08-05 15:13:49 | ocena = 5

Ocenił: Jarek2010-07-01 23:32:17 | ocena = 5

Ocenił: rybowanie.pl2010-07-01 23:13:53 | ocena = 5


Jadłem... PYCHOTA !!!