Przepisy kulinarne na dania z ryb i owoców morza
Przepis dodany przez:  rybowanie.plDodaj swój przepis
Smażony leszcz w słodkiej zalewie octowej
Składniki:
- 20 sztuk niedużych leszczyków - ok. 20-25 cm długości (po sprawieniu tuszka powinna być nieco mniejsza od dłoni)
- w przypadku braku leszcza w tych wymiarach mogą być krąpie, karaski lub ewentualnie płotki
- sól
- mąka do obtoczenia przed smażeniem
- olej do smażenia
- 3 szklanki octu
- 1 szklanka wody
- 1 kg cukru
- pieprz ziarnisty - najlepiej kolorowy - ok. 20-30 ziarenek
- liście laurowe - ok. 5 sztuk
- ziele angielskie - 1 łyżka stołowa
- marchew - jedna średnia sztuka
- cebula - jedna średnia sztuka
- słoiki 600g z wieczkami typu "Twist" - 5 sztuk
Przygotowanie: Złowione leszczyki oczyszczamy i sprawiamy do postaci tuszek - najlepiej proponuję usunąć od razu płetwy piersiowe i brzuszne - docenicie to później przy konsumpcji. Obmyte rybki osuszamy delikatnie, solimy i odstawiamy na "jakąś chwilkę" żeby przeszły solą. Rozgrzewamy olej na patelni i niespiesznie wrzucamy wcześniej przygotowane tuszki obtaczając je najpierw w mące. Ryby smażymy "porządnie" z obu stron aż do uzyskania intensywnie złotego koloru i odpowiedniej chrupkości. Po usmażeniu porcje odkładamy na talerz, lub też inne naczynie, wyłożone ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. W ten sposób połowa roboty za nami - już jest smażony leszcz - teraz pozostała część dania. Przygotowujemy zalewę. W tym celu do odpowiedniego rozmiarowo garnka (min. 2 litry) wlewamy ocet i wodę, dodajemy cukier oraz pozostałe składniki: odrobinę soli, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziala angielskiego. Marchewkę kroimy w plasterki, ewentualnie wymyślne wzorki (w zależności od fantazji i zdolności manualnych) i również wrzucamy do garnka. Co do cebuli, są dwie możliwości w zależności od preferencji: możemy w tym momencie dodać do garnka świeżą cebulę pokrojoną w talarki, albo zeszklić (podsmażyć) pokrojone talarki na oleju pozostałym po smażeniu ryb i dodać je do słoików dopiero bezpośrednio przed zalaniem gotową zalewą. Po wybraniu opcji cebulowej mieszamy wszystkie składniki w garnku aby rozpuścić cukier i możliwie szybko doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie, usmażone wcześniej rybki wkładamy do słoików ustawiając je "na sztorc" na przemian ogonami w górę i w dół - jeżeli rozmiar ryb był zgodny z podanym w przepisie, to do jednego słoika 600g powinny zmieścić się cztery sztuki leszczyków. Następnie do słoików rozkładamy sprawiedliwie (w miarę po równo) składniki, które pływają nam w zalewie: plasterki marchewki, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz talarki cebuli - z garnka lub z patelni. Tak wypełnione słoiki gotowe są do zalania zalewą. I tu bardzo ważna UWAGA - jeżeli zalejemy ryby gorącą zalewą, jest prawie pewne, że rozpuści ona mączną panierkę z rybek i zmąci zawartość słoików. Nie zepsuje to oczywiście smaku dania a jedynie wrażenia wizualne i estetyczne. Proponuję zalewać chłodną zalewą - natomiast jeżeli chcielibyście zawekować słoiki aby teoretycznie dłużej postały (danie jest tak pyszne, że to raczej mało prawdopodobne), to podgrzejcie po zalaniu słoiki w mikrofalówce i delikatnie zakręćcie wieczka. Aby danie nabrało smaku, a mięso i ości ryb skruszały pod wpływem zalewy, słoiki muszą postać w nienaruszonym stanie minimum 4 dni - najlepiej około tygodnia. Proces smażenia rybek i przygotowania zalewy zajmuje około godziny - licząc ze sprawieniem ryb około dwóch godzin. SMACZNEGO !!!
Dodaj swój przepis
Oceń i skomentuj ten przepis
Ocenił: Anonim2016-03-08 16:45:27 | ocena = 5
Ocenił: hey2014-10-16 09:48:00 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2014-09-29 16:06:07 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2014-04-13 22:31:37 | ocena = 5
Ocenił: Maciej2014-01-08 20:13:19 | ocena = 5
Zalewa GENIALNA ! ! ! !
Ocenił: NieAnonim ;-)2013-09-19 03:36:10 | ocena = 5
Chyba przygotuje takie leszcze w zalewie na zimowe imprezki ;-)))
Ocenił: Anonim2013-08-27 09:12:45 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2013-06-29 22:13:39 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2013-06-01 14:59:59 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2013-04-27 14:21:36 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2013-04-13 19:24:28 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2013-02-11 20:40:02 | ocena = 5
Ocenił: Renia2013-01-18 12:09:28 | ocena = 5
Przepis Doskonały :))Brawa dla autora tekstu:)) Wielbicielka rybek:))
Ocenił: Smakosz2012-12-13 01:02:09 | ocena = 5
Przepis brzmi zachęcająco - nie wiem skąd taki rozrzut w ocenach... Malkontenci? Konkurencja? Pozdrowienia dla Smakoszy ;-)
Ocenił: Anonim2012-12-05 12:37:02 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2012-09-18 22:08:57 | ocena = 1
Ocenił: Anonim2012-08-10 15:52:44 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2012-08-02 19:49:00 | ocena = 1
Ocenił: Anonim2012-06-25 21:56:21 | ocena = 1
Ocenił: Anonim2011-09-05 00:00:25 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2011-05-23 13:02:55 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2011-05-22 18:11:25 | ocena = 1
Ocenił: Anonim2011-04-27 21:19:26 | ocena = 1
Ocenił: Anonim2010-07-31 18:03:42 | ocena = 5
Ocenił: Anonim2010-07-04 10:42:52 | ocena = 5